ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΓΟΥ Η ΜΑΘΗΣΗΣ. ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;

Σήμερα γράφουμε για ένα θέμα που αφορά εμάς τους γονείς και ιδιαίτερα όσους από εμάς έχουμε παιδιά ή εφήβους με κάποια μεγαλύτερη ή μικρότερη δυσκολία στην ανάπτυξη, το λόγο, τη μάθηση ή τη συμπεριφορά. Όταν ο γονιός εντοπίσει μια δυσκολία στο παιδί του, συνήθως θα απευθυνθεί σε έναν ειδικό ο οποίος θα προτείνει κάποια αντιμετώπιση ή θα καθησυχάσει τον γονιό.

Να σημειώσουμε ότι πολύ συχνά ο ειδικός λειτουργεί στο πλαίσιο ενός Κέντρου Ειδικής Αγωγής ή όπως πολύ συχνά ακούγονται «Κέντρα Λογοθεραπείας». Τα κέντρα αυτά πρέπει να διαθέτουν 4 ή 5 διαφορετικές θεραπευτικές ειδικότητες έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες στα παιδιά που τις χρειάζονται με συντονισμένο τρόπο γλιτώνοντας έτσι το γονιό από άσκοπες μετακινήσεις και απώλεια χρόνου.

Βέβαια, το ευρύ κοινό πιθανά να είναι περισσότερο εξοικειωμένο με την υπηρεσία της λογοθεραπείας, όμως πολλές φορές ένα παιδί χρειάζεται και άλλης μορφής υποστήριξη με την μορφή της εργοθεραπείας ή της ειδικής παιδαγωγικής η μαθησιακής υποστήριξης.

Κάποια κέντρα διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες, καθώς, μπορούν να παρέχουν ποικιλία υπηρεσιών θεραπευτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, γνωρίζοντας τις διαδικασίες που ισχύουν στο δημόσιο τομέα είναι σε θέση να φανούν βοηθητικοί στην έκδοση κάποιας γνωμάτευσης, η οποία θα χρειάζεται στο ασφαλιστικό σας ταμείο.

Θα πρέπει να έχετε ενημέρωση από τους υπεύθυνους του κέντρου για τις δυνατότητες που διαθέτει (θεραπευτικές ειδικότητες) και να επισκεφθείτε εσείς οι ίδιοι τους χώρους με σκοπό να εξετάσετε, π.χ. αν το μέγεθος της αίθουσας που γίνεται η συνεδρία είναι το κατάλληλο ή οι αίθουσες είναι κατάλληλα εξοπλισμένες;

 

Διάγνωση: Ο ειδικός θα κάνει μια αξιολόγηση βασιζόμενος στις πληροφορίες που θα δώσετε αλλά και σε πληροφορίες από έγκυρα και αξιόπιστα τεστ . Τα τεστ αυτά θα πρέπει να είναι σταθμισμένα, δηλαδή να έχουν χορηγηθεί σε μεγάλη ομάδα πληθυσμού έτσι ώστε ο ειδικός να μπορεί να εντοπίζει αν το παιδί έχει κάποιο έλλειμμα συγκρίνοντάς το με τα παιδιά της ηλικίας ή της τάξης του. Παράλληλα θα σας ζητήσει πληροφορίες για την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά του παιδιού ενώ κάποιες φορές είναι απαραίτητο να υπάρξει και επικοινωνία με το σχολείο του παιδιού.

Πρόγραμμα Υποστήριξης: Σε περίπτωση που εντοπισθεί μια δυσκολία ο ειδικός που θα αξιολογήσει το παιδί σας θα πρέπει να σας προτείνει κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες του ενός είδους συνεδρίες π.χ. μπορεί το παιδί να έχει ένα ελαφρύ πρόβλημα λόγου αλλά εκτός από λογοθεραπεία να χρειάζεται και εργοθεραπεία λόγω κάποιας δυσκολίας στη λεπτή κινητικότητα, την ανάπτυξη ή τη συμπεριφορά.

Η συχνότητα με την οποία θα γίνεται το πρόγραμμα εξαρτάται από το είδος και το βαθμό της δυσκολίας που αντιμετωπίζει το παιδί σας, Η συνήθης συχνότητα είναι 2-3 φορές την εβδομάδα και η διάρκεια της συνεδρίας είναι από 45-60 λεπτά. Οι συνεδρίες, θα πρέπει να είναι ατομικές, ενώ μπορούν να είναι ομαδικές μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος ο οποίος θα πρέπει να σας έχει εξηγηθεί..

Αμοιβή: Οι αμοιβές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ τη συνεδρία οπότε υπολογίστε ότι ένα πρόγραμμα θα σας κοστίσει οπουδήποτε από 240 μέχρι 450 ευρώ το μήνα – σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να είναι και παραπάνω. Η συνεδρία αξιολόγησης ή η συνεργασία με παιδοψυχίατρο πιθανά να κοστίσει παραπάνω διότι λογίζεται ως ιατρική επίσκεψη.

Το κέντρο οφείλει να έχει σαφή πολιτική για τους όρους συνεργασίας (ύψος αμοιβής και ημερομηνία πληρωμής ). Επίσης θα πρέπει να διαθέτει σαφή πολιτική απουσιών από τις συνεδρίες (πότε χρεώνονται και αν αναπληρώνονται) η οποία θα σας ανακοινώνεται με την έναρξη της συνεργασίας. Η έλλειψη τέτοιας πολιτικής από τα κέντρα οδηγεί πολλές φορές σε παρανοήσεις και παρεξηγήσεις και υπονομεύει τη σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των γονέων και των θεραπευτών.

Ταμεία: Το καλό είναι ότι μέρος της αμοιβής που θα καταβάλετε μπορεί να καλύπτεται από το ασφαλιστικό σας ταμείο. Καλό είναι να ξέρετε ότι δεν χορηγούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία τις ίδιες παροχές στους ασφαλισμένους τους ούτε ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες.

Το κέντρο στο οποίο απευθύνεστε θα πρέπει να είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει σε ότι αφορά τις επαφές με τους δημόσιους φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Απαιτείται αρχικά μια αξιολόγηση από ένα δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομείο ή ιατροπαιδαγωγικό κέντρο) για να γίνει η απαραίτητη εκτίμηση και να χορηγηθεί η απαραίτητη έγκριση έτσι ώστε να καλυφθεί μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης για το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία συμβάλλουν στην κάλυψη των εξόδων αυτών αλλά το ποσοστό συμβολής διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.

ΚΕΔΔΥ: Σε πολλές περιπτώσεις παράλληλα με την επαφή με τους φορείς υγείας θα πρέπει να γίνεται κάποια επαφή και με τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) ένα φορέα που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Τα ΚΕΔΔΥ είναι αρμόδια να αξιολογούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί σας και να παρέχουν την ανάλογη υποστήριξη που θα εξασφαλίσει στο παιδί σας καλύτερη πρόσβαση στη σχολική γνώση.

Στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπάρχει θέμα Ειδικής Μαθησιακής Δυσκολίας (Δυσλεξίας) εκδίδουν βεβαιώσεις απαλλαγής από τις γραπτές εξετάσεις. Καλό θα ήταν να κλείσετε ραντεβού έγκαιρα γιατί οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες.

Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφόρηση από το Κέντρο μας για την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση.

Για οποιαδήποτε ενημέρωση ή πρόσθετη πληροφόρηση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210-2792955 & 6934-457847

Με εκτίμηση, 
Ο Επιστημονικός Διευθυντής
Γεράσιμος Ρούσσος
MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία
Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής S.I.T –  Εμψυχωτής
Ειδικευμένος στην Ειδική Αγωγή

 

 

 


Εκτύπωση   Email